Moestuin-expert Vera Greutink
Natuurnieuws 1 maart 2024 1Moestuin-expert Vera Greutink past al heel lang permacultuur toe in haar groente-, en kruidentuin in Twente. Binnenkort verschijnt haar boek Vera’s moestuin over deze vorm van tuinieren.
Vera Greutink komt oorspronkelijk uit Tsjechië. Tijdens haar studie in Noorwegen, ontmoette ze haar man Remco, een tukker uit Hengelo. Inmiddels woont ze met Remco en hun kinderen al zo’n 25 jaar in Twente.
Moestuinieren doet ze al vanaf haar twaalfde. Vroeger, bij haar ouders thuis, verbouwde ze vooral verse groenten en kruiden op het land. In Nederland ging ze in eerste instantie aan de slag als taaldocent en gerechtstolk. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als twintiger begon ze ook in Twente een moestuin. Eerst in potten op het balkon, later in de achtertuin en in een gehuurde volkstuin en inmiddels moestuiniert ze op een flinke lap grond (1000 m2). Van haar hobby maakte ze haar werk. Ze is tuinontwerper, geeft cursussen, schrijft voor diverse tuintijdschriften en was hoofdredacteur van De Tuin op Tafel. In haar nieuwe boek Vera’s moestuin neemt ze lezers bij de hand om permacultuur – waar Vera al meer dan 20 jaar mee bezig is - toe te passen in hun moestuin.
Wat betekent de moestuin voor jou?
“De moestuin geeft me de mogelijkheid verse groenten en kruiden te telen. Ook gewassen die je niet in de supermarkt kunt krijgen. Op het moment kijken we heel veel Koreaanse series en ik maak allerlei Koreaanse recepten. Heel veel ingrediënten kun je hier niet kopen. Een kruid dat bijvoorbeeld veel gebruikt wordt in de Oosterse keuken is perilla of shiso. Die kun je hier niet vinden, maar het is makkelijk te telen.
Voor mij is tuinieren een creatieve uitlaatklep. Ik bedenk nieuwe beplantingen, probeer nieuwe variëteiten. De moestuin is sowieso meer dan alleen voedsel. Het is ook voedsel voor de ziel. Door bezig te zijn in de tuin sta ik rechtstreeks in verbinding met de natuur. Dat geeft me rust.”
Wat zijn makkelijke groentesoorten om mee te beginnen?
“Bij elke maand hoort wel een gewas die het op dat moment goed doet. Maar welke je kiest, hangt een beetje af van je eigen smaak of eetwensen. Maar sla, snijbiet, erwten, bonen, courgettes zijn makkelijke groentes. We zitten hier in Twente op zandgrond, dat is geen voedzame bodem. Boerenkool en andere soorten bladkool zoals palmkool kunnen zelfs hier niet mislukken. Wat ik zelf leuk vind om te telen, is suikermais.”
In jouw nieuwe boek heb je het over moestuinieren op basis van permacultuur. Jij doet dit al heel lang. Kun je uitleggen wat het verschil is tussen een traditionele moestuin en een permacultuur-moestuin?
“Permacultuur is een ontwerpmethode die geïnspireerd is op het natuurlijk ecosysteem. Je probeert een tuin te creëren die functioneert zoals het natuurlijke ecosysteem, waardoor je er zo min mogelijk werk mee hebt. Bij het ontwerpen, betekent dat je even goed moet nadenken waar je alle onderdelen plaats zodat er gunstige onderlinge relaties ontstaan.
Interesse in het boek Vera's moestuin? Naober mag 1 boek weggeven. Stuur een mailtje naar info@naober.nl met uw adresgegevens. Doet u dit voor 22 maart maakt u kans op het boek.
Nieuwsgierig naar de rest van het artikel?Klik hier en word abonnee.
1 Reactie
Annelies
Wat een leuk inspirerend artikel. Vorig jaar met meerdere personen een volkstuin gestart. Was geen groot succes, helaas. Dit jaar pakken we het gedegener aan met o.a. permacultuur. Alles ligt inmiddels gereed en de start is met het zaaien al ingegaan. Leuk te lezen over de diverse polyculturen. Ik ga alle info, ook over mulchen, delen met de andere tuinders. Ik weet zeker dat het boek Vera's moestuin zal bijdragen aan een goede oogst dit jaar!